Nederlandse Schapendoes
Home
Contact
Gastenboek
Informatie over de Nederlandse Schapendoes

Karakter, gedrag en uiterlijk.
Een schapendoes is een vrolijke, actieve, gezellige, leergierige familiehond die goed met kinderen en andere dieren kan opschieten. Hij heeft een lange warrige vacht en is tussen de 40 en 50 cm hoog. Het gewicht is tussen de 12 en de 18 kilogram. Alle kleuren zijn toegestaan.
U doet de does geen groter plezier dan er lekker met hem op uit te trekken Hij vindt het ontzettend leuk om samen met zijn baasje dingen te ondernemen. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen, lekker op bezoek gaan of naar een cursus behendigheid en/of gehoorzaamheid. Ook doggydance vinden ze leuk. Kortom als je maar met hem bezig bent. Maar samen languit voor de buis is ook erg gezellig. Hij kan prima een tijdje alleen zijn, mits u hem dat goed heeft aangeleerd.
Kinderen ziet hij als vrienden, mits ze hem niet als speelgoed behandelen en de ouders verstandig met de situatie omgaan. Een does moet vaak tegen kinderen worden beschermd. Maar als ze hem pijn doen dan kan hij, net als iedere andere hond ook van zich afbijten. Een does is van nature geen dominante hond, maar laat zich ook niet op zijn kop zitten.
Ook kan een schapendoes behoorlijk eigenwijs en op zijn tijd Oost-Indisch doof zijn. Opvoeden met harde hand heeft geen zin; spelenderwijs heeft veel meer en beter resultaat. Hij wil de baas namelijk erg graag plezieren en belonen werkt dan ook beter.
Een schapendoes hoort er zo natuurlijk mogelijk uit te zien, maar de vacht vraagt wel regelmatig een kambeurt. Als dat niet gebeurt kan de vacht helemaal gaan vervilten en dan helpt alleen de schaar nog. Het scheren of kortknippen van een does is niet gewenst. De mooie lange vacht van een does beschermt tegen zon, regen en kou. Hij kan alles zien ondanks dat de kuif voor zijn ogen hangt. Een enkele does heeft een te dikke kuif en deze kan dan geŽfileerd worden. Doe dat het liefste zelf en u bent ook bij mij welkom om dat te doen.

De pup!
Een pup is natuurlijk schitterend en vertederend en u kunt hem helemaal naar uw eigen hand zetten. Maar om een pup goed op te voeden heeft u veel tijd, geduld en consequent gedrag nodig. Bedenk ook dat wat u nu toestaat, de hond als hij groot is ook zal doen. Zeker bij uw eerste hond is een goede begeleiding een vereiste. Daarom adviseer ik ook iedereen om naar een goede puppycursus te gaan. Want juist het eerste jaar moet een pup zoveel leren en maakt een nieuwe eigenaar goedbedoeld toch gauw fouten. Met een pup krijgt u een hondenbaby in huis die veel aandacht en rust nodig heeft (vooral bij kinderen). Een pupje moet 3 Š 4 keer per dag eten krijgen, moet zindelijk gemaakt worden en kan nog niet erg alleen zijn. Dus hele dagen werken is er niet bij.

Schapendoes, de hond voor u.
Bent u sportief, houdt u ervan elke dag (ook als het slecht weer is) minstens 1 uur te wandelen? Vind u het geen probleem dat uw huis na een wandeling in het bos ook op een bos lijkt? Want een does kan heel veel rommel in zijn vacht mee naar huis nemen. Vindt u het ook niet erg als hij er als een zwabber uitziet en heeft u de tijd om elke week een uur aan vachtverzorging te moeten besteden? Heeft u eraan gedacht dat, als een does verhaart, u overal plukken haar vindt? Heeft u met een van tijd tot tijd eigenwijze hond geen probleem? Kunt u dan ook nog steeds lachen? Dan heeft u aan een schapendoesje een speelse en vrolijke kameraad en vriend voor het leven!

                                                                  
                                                                 naar boven